Toluilén-diamin: PTD (para-toluilén-diamin) színezékek

Az oxidációs színezékek aromás nitrogéntartalmú vegyületek. Vízben oldódó színtelen anyagok, melyek oxidáció és polikondenzáció során vízben oldhatatlan, sötét színű festékké alakulnak lúgos közegben. A lúgos kémhatás a szempillák kutikuláját fellazítja, így elősegíti a festék tartós megkötését is. A redoxi folyamat, valamint a polikondenzáció lúgos közegben, pH= 9-10 tökéletes. A lúgos közeg elősegíti a szőrszál amorf keratinjának fellazulását. A cuticulát fellazítva a festék behatol a szőrszál mélyebb rétegébe és ott adszorbeálódik. Aktívan megkötődik az ott jelenlévő festékszemcsékbe. Az adszorpció 2-3 hétig tart, majd a festék távozik a szervezetből. Az oxidációs festékekből a redoxi-folyamat során első lépésben kinoidális szerkezetű közbülső termékek keletkeznek, (kino-diimin) amelyek a fokozottabban allergének.

Talkum = magnézium-szilikát (MgSiO3)

Fehér poranyag, vízben nem oldódik, víz hatására elszürkül. Puha, zsíros tapintású anyag.

Bőrre gyakorolt hatása: nem bőrizgató, nem szárít. Tapadó, fedő és nedvszívó képessége jó. Nem csomósodik, a bőrt rövid ideig simává teszi, hézagait kitölti.

Tamanu olaj

Antibakteriális, gombaölő hatású, gyulladáscsökkentő olaj.

Teginacid

Sárgásfehér, vízoldhatatlan, zsírokkal, olajokkal, viaszokkal jól elegyíthető, magas vízmegkötő képességű mesterséges krémalapanyag – mesterséges krémalapanyagok és emulgeátor. adalékanyaga: szaponinfoszfát, a TEGINACID saválló, a benne lévő szaponinfoszfát kiváló emulgeáló hatású savas és lúgos kémhatás mellett is.

Tej

Tejcukrot, fehérjét, tejzsírt és vitaminokat tartalmazó emulzió. Tisztító, hűsítő, hidratáló, bőrpuhító hatású, ezért önmagában is használható a bőr letisztítására, különböző gyümölcsökkel, zöldségekkel, poranyagokkal kombinálva pedig pakolásként mindenfajta bőrre alkalmazható.

Tejszín

Zsírhiányos, vízhiányos, öregedő bőrökre készülő pakolások alapanyaga lehet, szintén gyümölcsökkel, zöldégfélékkel, poranyagokkal kombinálva.

Titán-dioxid

Fémoxid. Kémiailag indifferens, vízben, savakban, lúgokban, szerves oldószerekben oldhatatlan, kiváló hő- és fényállóságú, kissé érdes tapintású fehér por. Vízzel stabil kolloid rendszert képez. Bőrre nézve közömbös, annak váladékaival nem lép reakcióba. Fedő és felszívóképessége kiváló, enyhén szárító hatású. Por-, kompakt- és folyékony púderek gyakori alkotórésze, rúzsok pasztellszínét biztosítja, púderek, arcfestékek, színének világosítására használatos adalékanyag, krémekben mattító adalékként, ill. átlátszatlan zselék készítésénél 1-2%-ban alkalmazható, fizikai fényvédőszer.

Tojás

A tojás, mint óriási csírasejt, mindazokat a tápanyagokat tartalmazza, melyek az állati szervezet felépítésében lényegesek: aminosavakat, fehérjéket, vitaminokat, zsírokat, zsírkísérő anyagokat, szénhidrátokat, ásványi anyagokat. Két részét külön is használhatjuk: a koleszterinben, lecitinben, vitaminokban (kivéve a B2 vitamint) gazdag tojássárgáját alipikus, dehidratált bőrök kezelésében alkalmazhatjuk tejtermékekkel, poranyagokkal, olajjal készülő pakolások formájában (pl. majonéz pakolás), a B2 vitaminban és albuminban gazdag tojásfehérjét szeborreás bőrök kezelésére használhatjuk (habbá verve citromlével és/vagy timsóval).

TEA-Trietanol-amin

Szirupsűrűségű, színtelen, erősen higroszkópos folyadék, levegőn sárgulásra hajlamos. Az ammónia és az etil alkohol közös vegyülete, ún. aminoalkohol. Vízben, alkoholban jól oldódik, vizes oldata gyengén lúgos, kb. PH 9. Fontos származékai, szappanai, fehérek habosak, bár állás közben sárgulásra hajlamosak, viszonylag gyengén lúgosak, fagyállóak. Felpuhító, tisztító, gyengén szárító, bőrizgató lehet. Arctejekben, elsősorban szeborreás bőrök kezelésére. Krémekben, elsősorban száraz krémekben elszappanosító anyagként. Ezek a krémek fényre, hőre, illóolajok hatására megsárgulhatnak, valamint nem savállóak. Nem habzó borotvakrémekben. A kozmetikai kezelés során általában csak egyszer és a viszonylag gyakori bőrérzékenység miatt elővigyázatosan javasolt alkalmazni. A trietanolaminos kezelés után gondoskodni kell a kezelés valamelyik további fázisában a bőr PH-jának visszaállításáról (lúgos kémhatás=fertőzésveszély).

Tween sorozat

Emulgeátor, O/V típusú emulziók stabilizálására alkalmas.

Emulgeátorok csoportosítása oldhatóság szerint: Valódi emulgeátorok:

  • Hidrofil emulgeátorok = vízben oldódnak jobban
    • Ionos = hidrofób csoportjuk az ion része,
      • invert szappanok (Cetrimid Zephirol), betain,
      • alkálifém szappanok (Na-sztearát), ammónium- és TEA szappanok (TEA-sztearát),
      • zsíralkohol-szulfátok (Na-lauril-szulfát), zsíralkohol-foszfátok (Amphisol)
    • Nem ionos = hidrofób részükhöz nem disszociáló hidrofil rész kapcsolódik,
      • polietilénglikol-zsírsavészterek (Myrj-emulgeátor-család),
      • polietilénglikol-szorbitán-zsírsavészterek (Tween-emulgeátor-család)
  • Lipofil emulgeátorok = zsírban oldódnak jobban,
    • zsírkísérő anyagok (koleszterin, lecitin),
    • szorbitán-zsírsavészterek (Span-emulgeátor-család),
    • zsíralkoholok (cetil-alkohol), glicerin-zsírsavészterek (glicerin-monosztearát), Tegin, Teginacid.
Trombofort

Vérszérumból állítják elő, fehér színű nedvszívó por. Ezt a port ampullázott formában hozzák forgalomba, de a kiszerelésénél mindig tesznek hozzá egy másik fiolában kálcium-kloridot is. Ez néhány perc alatt megszünteti a vérzést.

Unguentum simplex

Kenőcsalapanyag

Vadgesztenye

Erősítő, összehúzó, bőrkondicionáló, keringésfokozó hatású növény.

Vas (lll)-klorid

Sötétzöld, erősen nedvszívó, már a levegő nedvességét is képes felvenni, ekkor sötétbarna, olaj sűrű oldattá válik, mint nehézfémsó segíti a fehérjék irreverzibilis kicsapódását..

Vazelin

Vazelin = petrolatum = szilárd paraffinoknak folyékony paraffinokkal alkotott gélszerű elegye. Sárga vazelin = vaselinum flavum, fehér vazelin = vaselinum album. Mesterségesen is előállítják = unguentum paraffini = 30 % szilárd paraffinból és 70 % folyékony paraffinból áll. A vazelin kozmetikai felhasználása széleskörű.

Kozmetikai felhasználása: a bórsavat tartalmazó vazelin = bórvazelin = szempillafestés előtt e készítményt a szemhéjakra visszük fel, ezzel védjük a bőrt a festékektől, azok káros hatásaitól. Saválló, oxidálószerekkel szemben ellenálló tulajdonságai miatt savasabb készítmények, halványító-szerek alkotórésze. Jól emulgeálható, nappali krémek, védőkrémek alkotórésze.

Veegum

Alumínium-magnézium szilikát. Vizes kolloid oldata, ill. szuszpenziója jól stabilizálja az emulziókat.

Zabliszt

Pakolásként igénybevett, problémás bőrre nyugtató hatású, gyógyulást serkentő

Zno

Fémioxid ( a titán-dioxiddal és a magnézium- oxiddal együtt). Fehér, laza, kissé érdes tapíntású amorf po. A természetben is előforduló ásványi anyag, de kozmetikai célr a a szigorú tisztasági követelmények miatt és az azonos színárnyalat biztosítása céljából a mesterséges eredetűt alkalmazzák. Vízben oldhatatlan, sósavban maradéktalanul és pezsgés nélkül oldódik. Bőrre gyakorolt hatása: szárító, sohasem bórizgató, enyhe összehúzó, kiváló fedőképességű. Púderalapanyagként elsősorban szeboreás bőrökre, gyógykenőcsökbe nyugtatóként, gyulladáscsökkentőként, hámképzőként, viszketéscsillapítóként. Fogkrémekbe, fogporok alkotórésze. Paszták, pakolások segédanyaga. Herpesz ellen poralakban, vagy pasztaként. Cinkolaj formájában: tavaszi bőrgyulladás ellen, csukamájolajjal 1:1 arányban kikeverve. Ásványi eredetű festékanyag, ún szervetlen pigment, ill. mattító adalékanyag számos kozmetikumban alkalmazva (púderek, zselék, krémek).

Zöld-tea főzet

A zöld teát főleg ázsiai országokban fogyasztják. Ezekben az országokban a tea a jólétnek,derűnek,harmóniának megtestesítője. Az egyik legnépszerűbb zöld tea Kínában és Japánban. A zöld tea nagy arányban tartalmaz antioxidáns tulajdonságú polifenolt, mely hatását a sejt szintjén fejti ki, azaz megakadályozza a szabad-gyökök képződését és visszaállítja a sérült területek eredeti állapotát. E tulajdonsága miatt a legfontosabb bőröregedést gátló anyagok közé soroljuk. Koffein tartalma miatt a zöld tea természetesen fokozza a sejtanyagcserét.