Hidratáló, nedvességmegkötő, bőrfeszesítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, bőrnyugtató hatóanyag.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt, valamint összehúzóként szeborreás, aknés bőrök kezelésére zselékben, krémekben, vagy friss levét poranyagokkal keverve használhatjuk. Magjának olaja fényvédő hatású.
Tartalmaz szénhidrátokat, béta-karotint, C-vitamint, likopint, citormsavat, káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt, vasat, rezet, foszfort, ként.

A paraffinok természetes eredetű anyagok, az ásványiolaj frakcionált desztillációjával állíthatók elő. Más néven ásványi zsíroknak is nevezzük őket. Kozmetikában jelentős származékaik: paraffinolaj, szilárd paraffin, vazelin, cerezin.
A forráspont, olvadáspont értéke a szénatomszámmal nő. Halmazállapot: a homológ sor első négy tagja (metán, etán, propán, bután) szobahőmérsékleten légnemű halmazállapotú, az ötödiktől a tizenhetedik tagig szobahőfokon cseppfolyósak a tizennyolcadik tagtól kezdve pedig szobahőfokon szilárdak a paraffinok. Oldódás: a paraffinok apoláris természetű molekulák, ezért vízben oldhatatlanok, kizárólag apoláris oldószerekben, zsírokban, olajokban, zsíroldószerekben (éter, benzol, kloroform, benzinben oldódnak. Kémiai tulajdonságaik: igen kevéssé reakcióképes vegyületek (triviális nevüket is e tulajdonságuk alapján kapták: parum affinis= kevéssé reakcióképes). Szobahőfokon, normális nyomáson semmiféle kémiai reakcióban nem vesznek részt, nedvességgel, savakkal, lúgokkal, oxidáló és redukálószerekkel, mikroorganizmusokkal szemben közömbösek. A paraffinok nem bőrrokon anyagok, ezért a bőrbe nem szívódnak fel, azt nem táplálják. Védő filmréteget képeznek a bőrön, mely meggátolja a láthatatlan vízleadást (TEWL) és megvédi a bőrt az időjárás viszontagságaitól. Puhító, tisztító hatásúak. Sikamlósak, ezért jól csúsznak. A filmbevonat révén gátolhatják a bőrlégzést, ezáltal bőrgyulladást okozhatnak. Zsírfényt hagynak hátra a bőrön. A nem kellően tisztított paraffinok Riehl-melanózist okozhatnak (ez nem a kozmetikában alkalmazott tiszta paraffinoktól kapható, tehát nem a kozmetikusok és vendégei, hanem a benzinkutasok, autószerelők betegsége). Kozmetikai alkalmazásaik: puhító, tisztító hatásuk alapján arctejek alkotói, sikamlósságuk alapján masszázskrémekbe, védőhatásuk folytán nappali krémekbe, sportkrémekbe, kémiai avasodással szembeni ellenállásuk folytán napolajokban.

Színtelen, szagtalan, átlátszó, olajsűrűségű folyadék. Jól és hosszú ideig tárolható. Két fajtája ismert: sűrűn folyó és hígan folyós paraffinolaj.

Kozmetikai felhasználása: kis reakciókészsége miatt napolajok, naptejek, hajolajok alkotórésze, sikamlóssága miatt masszázskrémekhez alkalmazzák, arctejekben tisztító hatása miatt. Szilárd paraffin = áttetsző, vagy fehér, kissé zsíros tapintású, körömmel kaparható, viasszerű mikrokristályos anyag. Olvadáspontja szerint a szilárd paraffin lehet kemény és lágy paraffin. A kemény paraffin olvadáspontja 80 c, a lágy paraffin a kéz melegétől (kb. 36 C) is megolvad.

Kozmetikai felhasználása: arcrúzsok, szájrúzsok alkotórésze, masszázs-, nappali, halványító, bőrpuhító krémek készítésére alkalmas, paraffinálarc = elősegíti más anyagok felszívódását a bőrbe, paraffinfürdő = kézápoláshoz.

Színtelen, átlátszó, édes ízű, nedvszívó folyadék. Vízzel és alkohollal korlátlanul elegyedik, nem mérgező. A műanyagiparban, hidraulikus folyadékokban, fagyásgátlószerekben, számos anyag oldószereként stb. használják. A kozmetikában, mint glicerinpótló, valamint gyanták, olajok, viaszok, illatanyagok és zsírok oldószereként kerül felhasználásra.

INCI neve: Ricinus Communis. Az INCI névben szereplő ricinusnövény magjából sajtolt halvány zöldessárga, sűrűn folyó, jellemző szagú, nem száradó olaj. Eltérően a többi növényi olajtól, alkoholban oldódik. Ásványi olajokban gyakorlatilag nem oldódik. Nehezen avasodik, de jellegzetes szaga állás közben erősödik. Kénsavas kezelésével állítják elő a felületaktív tulajdonságokkal rendelkező törökvörösolajat. Az eozinokat némileg oldja, ezért rúzsok gyártására használják. Hajolajok készítésére is használják, mivel a hajat fényessé teszi. Számos iparágban alapanyagként alkalmazzák, mint pl. kenőolaj, fúróolaj, textilolaj, lakkok, festékek, nyomdaipari kencék, lágyított műanyagok gyártására.

Hatóanyagai: különlegesen magas savtartalmú, C-, P-vitamint is tartalmaz.
Hatásai: frissítő, tonizáló, vérbőségfokozó, pórusösszehúzó, tápláló. Leve szeborreás, sápadt, fáradt bőrökre tonikként alkalmazható

A-, E- és K-vitamin tartalmú, hidratáló, a bőr egészségének megőrzését szolgáló növényi olaj.

96%-os etil-alkoholban oldott 10% metilparabént tartalmazó oldat. Penészedésgátló, konzerváns.

Alkálifémsó, régen a kozmetika vegyi depilátorként alkalmazta. A depiláló hatás a só oldatainak lógos kémhatásán alapszik, emiatt keratinoldó hatású. Ez a bőr hámrétegére is hat, ezért a szőrtelenítésnek ez a módja nem veszélytelen és nem is biztosít hosszú távú eredményt.

Orto-oxibenzoésav. Tűszerű, fehér, szagtalan kristályos anyag. Hideg vízben rosszul, meleg vízben jobban, alkoholban, éterben jól oldódik. A természetben glikozidok alakjában több növényben (fűzfa, nyírfa) előfordul. Az élelmiszeriparban (ahogyan a nátrium-benzoátot) gyümölcslevek, befőttek konzerválására használják 0,05-0,1% koncentrációban. Antiszeptikumként a hintőporokban 0,3-05%-ot engedélyeznek. Használják továbbá arc és hajszeszekben, krémekben. Kisebb mennyiségben hámképző (keratoplasztikus), 10% koncentráció felett pedig hámoldó (keratolitikus) hatást fejt ki. Tyúkszemek, bőrkeményedések kezelésére hámlasztó szerként használják. A nyálkahártyát erősen izgatja, ezért szájvizekben nem ajánlott. Penészedésgátló, fizikai tulajdonságai a benzoesavhoz hasonlóak. Erős fertőtlenítőszer, fájdalom- és lázcsillapító, sok gyógyszer alkotórésze. PH 7 feletti PH esetén penészedésgátló hatása nincs. Néhány tized százalékban alkalmazható arcszeszekben, hajszeszekben, krémekben.

Minden meleg éghajlatú országban megterem. Afrikában honos, Európa délkeleti részén, török, bulgár területeken kiterjedten termesztik. A magvai 50-55% zsíros olajat tartalmaznak, hidegen sajtolva világos sárga enyhe, kellemes ízű, szagtalan olaj. Az ókorban is használták olaját étkezési és gyógyászati célokra, kenőcsökbe egyaránt. Minden kozmetikai termékbe beépíthető. Fényvédő hatású. Félig száradó olaj. Szezámolaj: A Sesamum indicum magjából nyerik, félig száradó olaj. A hideges sajtolt olaj színtelen vagy kissé sárgás, kellemes szaga és íze van. A szezámolajat az illóolajok kinyerésére is felhasználják. Indiában illatosítva „Atar” elnevezéssel hozzák forgalomba. Lecitinben gazdag, ezért hatásos hidratáló. A szezámmagolaj a mangán, nikkel és vas mellett természetes antioxidánsokat (sesamol és sesamolin) is tartalmaz, ezért különösen sokáig eltartható. Magas lecitintartalma állítólag jótékony hatást fejt ki a gondolkodóképességre. A szezámolajat gyógyszerészetileg más olajokhoz hasonlóan a többszörösen telítetlen zsírsavakkal együtt alkalmazzák.

A szilikonolajok tiszta, színtelen, semleges, szagtalan, víztaszító folyadékok. Zsíralkoholokkal, zsírsavakkal, gyapjúzsírral, glicerin-monosztearáttal elegyíthetők. A szilikonolajokat nehezebb emulgeálni, mint a triglicerideket. A szilikonok nem irritálják a bőrt. Növelik a rúzsok fényét és mint habzásgátló anyagok is használatosak. Egyre jobban terjednek az illékony szilikonolajok. Ezek bőrön való szétterülési képessége kiváló. Jól oldódnak alkoholban, ásványi és növényi olajokban, zsíralkoholokban. A krémek nagy viszkozitású alapanyagainak zsírozó hatását, ragacsosságát már kevés illékony szilikonolaj is jelentősen csökkenti, kellemes, bársonyos érzést keltve a bőrön. Miután a szilikonolajok hordozó- és szétoszlató feladatukat betöltötték, elpárolognak és visszamarad a finoman eloszlatott hatóanyag.

Egyes halmájolajok el nem szappanosítható részében, de a legtöbb növényi és állati zsiradékban is kis mennyiségben előforduló, telítetlen szénhidrogén, a szkvalén hidrogénezésével állítják elő. Színtelen, szagtalan, íztelen, hígfolyós, nem avasodó olaj. Jól felszívódik és a bőr jobban tűri, mint a vazelinolajat. A különböző bőrápoló olajok és emulziók receptjeiben gyakori komponens.

1. Nyugtatja a bőrt, enyhíti a gyulladást

Borogatásként a szódabikarbóna enyhítő, csillapító hatású, nyugtatja az irritációkat – rovarcsípést, viszketést, felületi égést, a naptól leégett bőrt és hasonló kisebb bajokat. A jótékony borogatáshoz készítsünk egy masszát három rész szódabikarbónából, egy rész vízből, majd kenjük rá a problémás bőrfelületre. Hagyjuk rajta 15-21 percig, és szükség esetén ismételjük meg a műveletet.

2. Fehéríti a fogat

Minthogy lágyan csiszolja, “súrolja” a fogat, a szódabikarbóna segít eltávolítani a tea, kávé vagy a cigaretta okozta foltokat, elszíneződéseket fogainkról. Hetente kétszer-háromszor egyszerűen hintsük be a porral a nedves fogkefénket, és ugyanúgy, máskor, kitartóan és alaposan keféljük végig vele a fogainkat.

3. Rendbe hozza és könnyíti az elnehezedő lábat

Ha fáradtnak, “nehéznek” érezzük a lábunkat egy zsúfolt nap végén, adjunk 4 evőkanál szódabikarbónát egy mosdótál meleg vízhez, és áztassuk benne fájós lábunkat 15 percig. Ajánlott a bőrkeményedések felpuhítására is, egyúttal könnyebben múlnak tőle a vízhólyagok. Ha mindennap ismételjük, ez a lábfürdő enyhíti a gombás eredetű viszkető érzést is, és gyorsítja az ilyen jellegű bőrbetegségek gyógyulását (gombaölő hatása miatt). A nedves lábra rászórva a szódabikarbóna hatékony hintőporként használható.

4. Frissíti a leheletet

Szájfürdőként is alkalmazhatjuk. Egy kávéskanál szódabikarbónát tegyünk egy pohár vízbe, mellyel öblögetve frissíthetjük a leheletünket, és megszüntethetjük a kellemetlen, savas eredetű (foghagyma, hagyma…) vagy bázisos eredetű (hal) szagokat. De persze nem helyettesíti semmilyen tekintetben sem a szigorú és gondos fogápolást! Ha azonban a rossz lehelet az említett, rendszeres öblögetés hatására sem múlik, forduljunk fogszakorvoshoz, mert fogíny-betegség vagy egyéb megbetegedés is okozhatja.

5. Segít az elhalt hámsejtek eltávolításában, használható arcradírozásra

Ha a fentebb említett, három evőkanál szódabikarbónából és egy kanál vízből álló masszát lágyan bedörzsöljük a kérges bőrbe, a test bármely részsén, segít eltávolítani az elhalt bőrréteget. Hasznos lehet lágy bőrradírozáskor is (hetente egy alkalommal).

6. Lágyítja a bőrt, regenerál

Mint eddig említett alkalmazási lehetőségeiből kitűnik, a szódabikarbóna vízlágyító hatása miatt lággyá teszi a benne áztatott bőrt is. Ideális bőrnyugtató férfiak számára is, ha borotválkozás után az arcbőrön égő érzés jelentkezik (egy evőkanál szódabikarbónát kell belekeverni egy csészényi vízbe, és azzal átitatni a bőrt). Egy kimerítő nap vagy sportolás után pedig, ha nemcsak a bőrünket, hanem egész testünket akarjuk nyugtatni, pihentetni, ajánlott a speciális regeneráló fürdő. Öntsünk két csészényi (100-200 gr) szódabikarbónát a fürdővízbe, miáltal elősegítjük szervezetünk méregtelenítését, ismét visszanyerjük tőle lankadó erőnket, elveszített energiánkat, és a pihentető, nyugtató hatás is garantált.

Színtelen, kristályos, szagtalan, édes ízű, nem mérhető, hatértékű alkohol. A szőlőcukor hidrogénezésével állítják elő. Vízzel viszkózus, glicerinhez hasonló oldatot képez. A kozmetikában a szorbit 70%-os oldatát használják. A tömény szorbitszörp hajlamos a kikristályosodásra. Emulziókban elősegíti a diszperz rész finomabb eloszlását. Vízmegkötő képessége jobb, mint a gliceriné.

Magas linolsav tartalma remekül regenerálja a bőr barrier rétegét, megakadályozza a láthatatlan vízleadást, ezáltal hidratáló hatású. Érzékeny, gyulladt, irritált, ekcémára hajlamos, igénybevett bőr ápolásához egyaránt alkalmas. E-vitamin és polifenol tartalma öregedésgátló tulajdonságokat is kölcsönöz neki, mely az érett bőrnek is kiváló választás.

Zsírsav. A szorosan vett zsírsavak olyan telített vagy telítetlen, egyértékű karbonsavak, melyeknek szénatomaszáma 10-18 közé esik.Ezek közül is a páros szénatomszámú savaknak van kozmetikai és élettani jelentősége, mivel a szervezetben is ezek származékai, a zsírok, olajok találhatók meg. A sztearinsav flicerines észterei formájában főleg állati zsírokban, de a kakaóvajban és a pálmaolajban is megtalálható, előzőekhez hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyag. Olvadáspontja: 69 C.
A bőrbe jól felszívódik. A sztearátkrémek fontos alapanyaga, ezek a krémek nagy része a sztearinsab részbeni elszappanosításával készül. Alkálifém-szappanai gyakran alkalmazott emulheátorok, tisztítószerek. Alkáliföldfém, földfém és nehézfémsóit púderalapanyagként alkalmazzák. Egy- és többértékű alkoholokkal alkotott észterei mesterséges krémalapanyagok.