Lanette-N

Emulgeátor. Szilárd, viaszszerű, halványsárga, színű, lauril-alkoholra emlékeztető szagú anyagok. Jobbára cetil- és sztearil-alkoholból és zsíralkohol-szulfát keverékéből állnak. Vízfelvevő képességük kb. 200%.
Igen stabil emulzió készíthető velük.

Lanettviasz

Szilárd, viasszerű, halványsárga színű, lauril-alkoholra emlékeztető szagú anyagok. Jobbára cetil- és sztearil-alkoholból és zsíralkohol-szulfát keverékéből állnak. Vízfelvevő képességük kb. 200%. Igen stabil emulzió készíthető belőlük.

Lanolin

A kozmetikai lanolint a sötétbarna színű, kellemetlen szagú, ragadós gyapjúzsírból megfelelő tisztítással és finomítással nyerik. A tisztított gyapjúsír-lanolin világossárga majdnem szagtalan, vagy jellemző enyhe szagú, nyúlós-ragadós, áttetsző viasszerű anyag. A sötétebb, barnás színű és erősebb szagú lanolin nem alkalmas kozmetikai célokra. A lanolinnak nagy a vízfelvevő képessége. 150-200% vizet képes felvenni és azzal tartós emulziót képez. A magyar szabvány min. 180% vízfelvevő képességet ír elő. Vízfelvevő képességét vazelin, cetil-alkohol, glikol-sztearát hozzáadása növeli. 20-30% vazelin hozzáadásával 300% vizet képes felvenni. A bőrbe gyorsan és mélyen behatol, a vele készült krémek igen alkalmasak a bőr táplálására. Ezért kozmetikai iparban nagyon elterjedt, jól használható krém-, rúzs és kenőcsalapanyag. A tisztított lanolin a levegő hatására sötétedik, konzisztenciája viszkózusabb lesz és kellemetlen szagúvá válik, avasodik Allergizálhat.

Lecitin

Zsírkísérő anyag, foszfatidok közé tartozik.
Barnássárga, viaszszerű anyag, levegőn gyorsan bebarnul.
Alkoholban oldódik, zsírokkal, olajokkal jól elegyíthető.
Tojássárgából, állati agyvelőből, szójababból állítható elő
Higroszkópos, dipólus molekulaszerkezete miatt jelentős a vízmegkötő képessége, víz hatására erősen duzzad,
képes a határfelületi feszültség csökkentésére, emiatt jó emulgeáló hatású
bőrbe jól felszívódik, bőrtápláló, bőrrokon
javítja a hatóanyagok (pl. lanolin) és a víz mélyebb bőrrétegekbe való felszívódását, ránctalanító, regeneráló
hidratáló, ránctalanító, regeneráló, bőrpuhító krémek, pakolások alapanyaga öregedő, zsír-vízhiányos bőrök ápolásához
a lecitin és a foszfolipidek a liposzómák fontos kiinduló anyagai
erősen romlandó, penészedésre hajlamos
növényi: szójalecitin
állati: tojáslecitin

Levendula

: Baktérium-, vírus- és gombaölő hatású, gyulladáscsökkentő, hámosító hatású növény.

Magnézium-oxid

A magnéziumnak oxigénnel alkotott vegyülete.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Szilárd, fehér anyag.
Higroszkópos tulajdonságú.
Olvadáspontja 2850 °C
Forráspontja 3600 °C
Sűrűsége 3,6 g/cm3
Vízben nagyon kis mértékben oldódik.
Halogénekkel és erős savakkal hevesen reagál.

Mandulaolaj

Az édes mandulából nyerik. Halványsárga, szagtalan, kellemes ízű, elég híg, nem száradó olaj. Könnyen avasodik. A klasszikus koldkrémek fontos alkotórésze. Gyakran helyettesítik ásványolajjal mivel avasodásra hajlamos. Olajsav, linolsav, glicerinészterek, K, Ca, Mg, P, továbbá E+F vitamin található benne.

Meggy

Hatóanyagai: A-, B-, C-, E-,P-vitamin. Gyümölcscukrok (szorbit, mannit), cserzősavak, antocián színezékek, polifenolok. Összehúzó, antiallergiás hatású, regeneráló, gyulladáscsökkentő, nyugtató, fertőtlenítő. Minden bőrtípusra alkalmas, arcvizekben pakolásokban (különböző poranyagokkal) , hidratáló, tápláló krémekben, zselékben egyaránt alkalmazható pép, vagy lé formájában.

Mentol

Igen fontos terpénalkohol, a japán borsmentaolajból kifagyasztással vagy szintetikusan nyerik. Színtelen, tű alakú, jellegzetes szagú, hűsítő, vérkeringést serkentő, a gyomorra, belekre görcsoldó hatású kristályok. Fog és szájápolási készítményekhez, arcvizekhez, migrénpálcákhoz, borotválkozás utáni kozmetikumokhoz, sósborszeszhez használják.

Metil-cellulóz

Vízoldható cellulózéter. Híg savakkal és lúgokkal szemben ellenálló, sárgáshefér, közömbös, vagy gyengén lúgos kémhatású géleket képez. Kötő-, stabilizáló- és sűrítőanyagként használható.

Metil-cellulóz nyák

Növényi eredetű összetett szénhidrátok mesterséges származéka (mint etil-cellulóz, karboximetil cellulóz: CMC, cellulóz-nitrát). Vízoldható cellulózéter. Híg savakkal, lúgokkal szemben is ellenálló, sárgásfehér, közömbös, vagy gyengén lúgos kémhatású géleket képez. Kötő-, stabilizáló és sűrítőanyagokként használható.

Mezei zsurló kivonat

Az Equisitum arvense kovasavat, szaponinokat, vitaminokat, flavonoidokat tartalmaz. Főzetét a zsíros, szeborreás bőr kezelésére használják pakolások alakjában vagy arckrémekben

Méz

Tápanyagokban rendkívül gazdag kozmetikai alapanyag, illetve segédanyag, mely nagy nedvszívó képessége miatt öregedő, vízhiányos bőrökre készülő hidratáló, regeneráló készítményekben (krémekben, pakolásokban, zselékben) csak alacsony koncentrációban (5-10%) használható, hiperhidratált bőrökre (terhességi ödéma esetén, mivel egyéb esetekben kozmetikus nem kezelhet) magas koncentrációban (mézes, glicerines tésztapakolás) használható. Régi, még ma is használatos házi kozmetikum, mely gélképző sajátságán kívül hatóanyagként is jelentős. Összetevői: 70-80% invertcukor, dextrin, nádcukor, gyümölcssavak, enzimek, fehérjék, vitaminok, ásványi sók, stb. A mézek főként kézápolókban, zselékben, pakolásokban használják fel.

Moringa olaj

Antioxidáns hatású, A-, B-, C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, fertőtlenítő, hámosító, gyulladáscsökkentő hatású olaj.

Myglyol

Kaprilsav- és kaprinsav-triglicerid, nem avasodó, semleges olaj

Narancs

Hatóanyagai: A-, B-,C-,P-vitamint, gyümölcssavak.
Frissítő, tonizáló, összehúzó, hámképző, anyagcserefokozó, regeneráló, az érfalak áteresztőképességét szabályozza. Tinktúráját illatanyagként, levét tejporral, talkummal, vagy kaolinnal, esetleg zselébe, vagy saválló hidratáló krémbe keverve öregedő bőrökre használhatjuk. Esztétikus a félbevágott narancs héjába töltött pár csepp narancslével készített majonézpakolás, melyet szintén öregedő bőrre tehetünk.

Nátrium-hidrogén karbonát

A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Nátrium-lauril-szulfát

Zsíralkohol-szulfát. Fehér, vagy sárgásfehér színű, szúrós szagú, nyálkahártya izgató, laza por. Vizes oldata (Melegen oldható) semleges kémhatású és nagy higításban is jól habzik, igen jó tisztító hatású, jó nedvesítőszer és vízoldható emulgeátor. Hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek az egyéb zsíralkohol szulfátok is, így pl. a trietanolamin-lauril-szulfát és a nátrium-cetil-szulfát is. Ide sorolhatók a Lanette-viszaok is, melyek zsíralkohol-szulfátokat és zsíralkoholokat tartalmazó keverékek és amelyeket óriási vízfelvevő képességük miatt a kozmetikai ipar emulgeátorként és mesterséges krémalapanyagként egyaránt alkalmaz.

Napraforgóolaj

E-, F-vitamint tartalmaz, avasodik, védi a bőrt, bársonyossá tesz. Arctejekben, krémekben, tápláló pakolásként alkalmazzák.

Narancsolaj

A keserű narancs virága, a Citrus bigaradia virágaiból desztillálják. A parfümök egyik legfontosabb illóolaja. Friss állapotban halványsárga, jellegzetes, üdítő illatú olaj. Könnyen oxidálódik, ekkor szaga kellemetlenné válik. Főleg a jobb minőségű és drágább kölnivizek, parfümök készítésére használják.

Neem olaj

Gyulladáscsökkentő, gombaölő, parazitaűző, valamint antibakteriális hatóanyagokat tartalmazó olajféleség.

Nipagin

Nipagin: Nipagin M= metilparabén, Nipagin A=Etilparabén.
Ezeket a vegyületeket német nyelvterületen Nipa-észtereknek, angol nyelvterületen parabéneknek nevezik. A parabének fehér, kristályos anyagok, vízben való oldhatóságuk molekulasúlyuk növekedésével csükken, konterváló hatásuk viszont ugyanebben az irányban nő. Az alkalmazási koncentrációnál még jóval
magasabb koncentrációban sem mérhető, semleges kémhatású vegyületek, a szükséges alkalmazási koncentrációkban általában nem bőrizgatók. Krémekben és más kozmetikai készítményekben általában 0,1-0,2%-ban alkalmazzák őket, az oldódási sajátságok figyelembevételével a metil- és etilőarabén a vies , a propil- és benzparabén a zsíros fázisba keverhető. Optimális konzerváló hatás elérésére a krémek mindkét fázisát egyidejúleg célszerű konzerválni. Különlegesen magas víz, vagy fehérjetartalmú készítmények (pl. zselék, placentás, méhpempős készítmények) penészedésgátlására max. 0,5% parabén származék is alkalmazható.

Nyírfa

Táplálja és hidratálja a bőrt, gyulladáscsökkentő, hámregeneráló, gyulladáscsökkentő hatású.

Olívaolaj

Az olajfa szilva alakú bogyóinak sajtolásával nyerik. Hígan folyó, átlátszó, halvány sárgától sötét vörössárgáig változó színű, jellegzetes szagú folyadék. Az olivaolaj 75-85%-a az olajsav gliceridjeiből áll. Étolajként és a gyógyászat területén kerül felhasználásra. A kozmetika területén kenőcsökben és bőrápoló emulziókban használják. Jellemző komponense a squalen szénhidrogén. Jól tárolható, avasodásra kevésbé hajlamos. Nem száradó olaj.

Orchidea (Vintage Beauty Tápláló krémben)

A Cymbidium orchidea virágja magas regeneráló, bőrvédő, puhító és hidratáló hatással bír. Kiemelkedő ásványi anyag, kalcium, magnezium, cink, vas, réz valamint poliszacharid tartalma segít leküzdeni a szabad gyököket és csökkenti a finom ráncok megjelenését. Tartós használata során a bőr napról napra feltöltődik vitalitással és fiatalosan ragyogóvá válik. Igazi szépségelixírnek tekinthető.

Orbáncfűolaj

Kivonatának fő alkotórésze a hypericin, továbbá csersav, nikotinsav és nikotinsav-amid, cholin, illóolaj, stb. Glikolos kivonatát a gyógyászatban használják. Olajos kivonata a kozmetikában eléggé elterjedt emulziós és olajos készítményekben az érzékeny, allergiára hajlamos, érdes bőr ápolására, de preventív kozmetikumként valamennyi bőrtípushoz használják.