Hamamelisz-víz

Fertőtlenítő, cserző, összehúzó hatású. Az Észak-Amerikában honos Hamamelis virginiana kérgéből és leveléből vízzel, ill-alkohollal nyert kivont nyákanyagot, csersavat, glükozoid (hamamelint) és illóolajakat tartalmaz. Pórusösszehúzó, vérkeringést élénkítő, vérzéscsillapító hatása van. Ezért használata a különböző arcvizekben, borotválkozás utáni készítményekben rendkívül elterjedt. Krémben hidratáló, tonikban összehúzó.

Vizes kivonatok: alkalmasak borogatásra, permetként, poranyagokkal kikeverve pakolásként, kataplazma (porpakolás) formájában, hidrofil krémbe keverve, zselékbe, vagy belsőleg alkalmazva.

Kataplazma: erősen duzzadóképes, általában magas összetett szénhidrát tartalmú gyökerek, drogok őrleményeiből készülő pakolás. Langyos tejjel, vagy vízzel duzzasztják, majd közvetlenül, vagy textilzsákba csomagolva alkalmazzák.

Hexaklorofén

Szagtalan fehér por. Vízben nem, alkoholban, propilénglikoban, izopropil-mirisztátban oldódik. Melegítésre növényi olajokban, ill. a zsírokban is oldódik. A bőrrel szemben affinis, úgyhogy többszöri használat után a bőrön maradt minimális hexaklorofén biztosítja a tartós bakterici hatást. Kiváló antiszeptikus hatása miatt gyakran használtak, különösen dezodoráns készítményekben. Tekintettel az utóbbi időben túladagolás miatt bekövetkezett balesetekre, használatát betiltották a babaápolási készítményekbe és az intimhigiéniában. Konzerválószerként egyéb cikkekben 0,1%-a engedélyezett.

H-vitamin

Előfordulása

-dió, gyümölcsök, sörélesztő, máj, tojássárgája, tej, vese.

Hatásai a szervezetre

-Nélkülözhetetlen a zsír a fehérje anyagcseréhez, valamint az aszkorbinsav szintéziséhez.
-Megakadályozza a haj őszülését és hatásos a kopaszság elleni védekezésben.
-Enyhíti az izomfájdalmakat.
-Csökkenti az arc-, a test ekcémáját és a dermatitist.

Hiánya

-Arc- és test ekcéma
-Nagyfokú kimerültség
-Zsíranyagcsere zavarok

Túladagolás

-Túladagolási tünete nem ismert.

Hidrogén-peroxid

Bőrre gyakorolt hatása:

  • a savas kémhatása miatt frissít, tonizál (erre nem használjuk)
  • pórusösszehúzó, fertőtlenítő, szagtalanító
  • oxidáló hatása miatt = fertőtlenítő és halványító

Kozmetikai alkalmazása:

  • a hidrogén-peroxidot legfeljebb 30-35%-os oldatban hozzák forgalomba, amelyet sötét üvegben, hűvös helyen szükséges tárolni a kozmetikában. Mindig fel kell tüntetni az oldatok koncentrációját.
  • 3%-os oldata alkalmas mindenfajta bőrtípus fertőtlenítéséhez: baktériumölő
  • 3-5%-os oldata tartós szempilla és szemöldökfestéshez alkalmazható
  • 5-7%-os oldata szagtalanító, vérzéscsillapító
  • 8-10%-os oldata szeplő és bajuszhalványításhoz használatos
  • 10%-os oldata helyi fertőtlenítéshez használatos
  • 10-15%-os oldata karszőkítéshez alkalmas
  • 15-20%-os oldata a lábszőkítéshez használható
  • karbamidhoz kötötten szilárd karbamid-peroxidot képez, amit toroköblítésre, szájvíz-tabletta formájában hasznosítanak, Hyperol néven.
Homoktövismagolaj

Magas antioxidáns hatású olaj, mely lassítja a ráncok kialakulását, szövetregeneráló, hámosító, gyulladáscsökkentő és gyulladásgátló hatású.

Izopropil-mirisztát

A 60-as évek egyik legnagyobb sikert aratott kozmetikai alapanyaga. Könnyen mozgó, átlátszó, víztiszta, gyakorlatilag szagtalan folyadék. Vízben és glicerinben oldhatatlan, alkoholban jól oldódik. Nem avasodik, Bőrszétterülési képesség igen jó, a bőrbe könnyen beivódik és nem ad zsíros felületet. Jó közvetítő oldószer az egyes, egymással nem elegyedő olajok számára. Rúzsokban meggátolja az olaj kiszivárgását, a viaszok kikristályosodását. Vazelinolajok illatosítása sokkal könnyebb néhány százalék izopropil-mirisztát jelenlétében, a zavarosodás esélye kevésbé áll fenn. Hasonló tulajdonságú az izopropil-palmitát.

Izopropil-alkohol

Az izopropil-alkoholt propilénből állítják elő vízaddícióval. Egyértékű alkohol. A zsírokat, olajokat, a koleszterint jobban oldja, mint az etil-alkohol.

Jojobaolaj

A Mexikóban honos sivatagi cserje, a Simmondsia Californica és chinensis földimogyoró-szerű termése mintegy 50% olajat tartalmaz. Az aranysága, kellemes szagú olajat extrahálják, finomításra nincs szükség. Ehető, de nem emészthető, mert fő tömegében folyékony viasz. Különleges összetétele, ill. tulajdonságai folytán a legkülönbözőbb területeken felhasználható (hő- és nyomásálló kenőolajok, linóleum, gyertya, rágógumi gyártásához, stb.). A kozmetikában a faggyúmirigyek túlzott működése, az akné vulgaris és a korpásodás ellen javasolják. A bőrbe jól beivódik, azt simává, bársonyosság teszi. A növekvő jojobaolaj keresletet szintetikus készítményekkel próbálják kielégíteni.
Folyékony viasz. Hidratál, szabályozza a faggyúmirigyek működését, szeborreás bőrökre különösen alkalmazható.

Kálium-alumínium-szulfát = timsó = alumen

Színtelen, kristályos anyag. Hevítve először elolvad, táblákba önthető, majd kristályvizét elveszíti, lyukacsos tömeggé, égetett timsóvá alakul. Vízben oldható, de etil-alkoholban nem oldódik. Oldhatósága a hőmérséklet emelkedésével növekszik.
Vérzéscsillapító rudacskák formájában használják manikűrözés, pedikűrözés után. Verejtékcsökkentő készítményekben gyakori. Szeboreás bőrökre készülő összehúzó arcszeszek alkotórésze. Pórusösszehúzó, gyulladáscsökkentő hatása miatt különösen lábgyantázás után alkalmas 2-3%-os oldata ecsetelőként.
Ha alkalmazzuk, a szőrszál eltávolítás után a szőrtüsző nyílásánál nem keletkeznek apró, piros pontok.

Kakaóvaj

Kakaóillatú, vajszerű zsiradék, jól kenhető, avasodik sajtolással állítják elő. Palmitin-, sztearin-, olajsav trigliceridek. Masszázs és tápláló krémekben, vivőszer, csokigyártás.

Kálcium-karbonát

Finom eloszlású, vízoldhatatlan fehér poranyag. Erősen szárító hatású, tapadó- és felszívőképessége kiváló, fedőképessége és sikamlóssága jó. Csomósodásra hajlamos. Szénsavpakolások alapanyaga, híg savakkal péppé keverve olajos szeboreás bőrökre, az igényelt szárító hatástól függően tisztán kalcium-karbonátból, vagy magnézium-karbonátból, vagy a kettő keverékéből készítve. Púderalapanyagként szeboreás bőrökre, fogpaszták, fogporok csiszolóanyagaként.

Kálcium-tioglikolát

Szőrtelenítő szerekbe teszik. Az optimális szőrtelenítő hatás pH12-12,5-nél van, ezért a lúgosságot kálcium-hidroxiddal állítják be (mivel a kalcium-tioglikolát 5%-os vizes oldatának pH-ja 5.

Kamélia-olaj (a Vintage Beauty Tápláló krém és a Vintage Beauty Regeneráló Szérum egyik komponense)

A japán nők bőrének simasága és hibátlansága a kaméliaolajnak köszönhető. A sajtolt olaj a kamélia barna magjából kerül kisajtolásra. Hidratálja, kondicionálja, puhává, ragyogóvá teszi a bőrt. Bizonyos formulái segítik a haj egészséges növekedését, valamint gyorsan gyógyítja az égési sérüléseket is. Mindemellett erősíti a körmöket, s újból életet ad a bőrnek. Az egyik leggyorsabban felszívódó olaj.

A kaméliamag-olaj alkalmazásának nagy hagyománya van a japán szépségápolásban. Gamma-linolénsavban gazdag, erősíti a bőr védekező és nedvességmegtartó képességét. Különösen hatékony az érzékeny, száraz, allergiára hajlamos bőrre.

Kamillakivonat

Régóta használt gyulladásgátló, irritációt csökkentő, nyugtató hatású fertőtlenítőszer a kamillafőzet, a kamillavirág vizes kivonata. Jó hatással van az aknés, tisztátalan arcbőrre. A főzet sárga színét az apigenin nevű színezéktől nyeri. Ennek tulajdonítható némi hajszőkítő hatása. A kamillafőzet gyulladást gátló hatását annak azulén- és bisabolol tartalma adja . Újabban vizsgálatok szerint maga a virág nem tartalmaz azulént, ez csak később a forraléskor, ill. desztilláláskor keletkezik.

Kamilla tinktúra

Tinktúrák: a felaprított drogot ötszörös mennyiségű 96%-os (esetleg 70%-os) alkoholban, szobahőfokon jól zárható edényben, 8 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az alkoholos kivonatokat zömmel különböző kozmetikai készítmények illatosítására, színezésére, vagy hatóanyagként alkalmazzák. Régóta használt gyulladásgátló, irritációt csökkentő, nyugtató hatású fertőtlenítőszer a kamillafőzet, a kamillavirág vizes kivonata. Jó hatással van az aknés, tisztátalan arcbőrre. A főzet sárga színét az apigenin nevű színezéktől nyeri. Ennek tulajdonítható némi hajszőkítő hatása. A kamillafőzet gyulladást gátló hatását annak azulén- és bisabolol tartalma adja . Újabban vizsgálatok szerint maga a virág nem tartalmaz azulént, ez csak később a forraléskor, ill. desztilláláskor keletkezik.

Kámfor

A kámforfa olajából szublimálással állítják elő, vagy szintetikusan terpentin olajból kiindulva, pemanganátos oxidációval. Színtelen, áttetsző, zsíros tapintású, illékony, jellegzetes szagű darabokban forgalmazzák. Hűsítő, viszketéscsillapító, dezinficiáló hatásánál fogva gyakran használják fagybalzsamokban, arcvizekben, krémekben. Terpentin olaj: az erdei fenyőféleségek kérgét bemetszve, sűrű, zavaros, fehéressárga balzsam, a terpentin folyik ki. Az illatszeriparban a terpentint közvetlenül nem használják.

Karboxi-metil cellulóz

A metil- és etil-cellulózzal ellentétben a CMC a főzéssel szemben is ellenálló, é kémiai ellenálló képessége is jobb. A zsírokat és olajokat jól emulgeálja, a viaszokat, ásványi zsírokat, illóolajokat kevésbé. Fogkrémek, sűrítőanyagaként, folyékony emulziókhoz, hajrögzítőkhöz, samponokhoz alkalmazzák.

Karbamid

=Urea, = karbonil-diamid. Színtelen, kristályos anyag. Jól oldódik vízben, továbbá alkoholban, glicerinben. Vizes oldata semleges, de savakkal sókat képez. Vizes oldatban 70 C fok fölött bomlani kezd. Az alumíniumsók irritáló hatását enyhíti. Az érzékeny bőr is jól tűri .Sebgyógyító hatása az amidcsoportnak tulajdonítható. Kontakt dermatitisz ellen használják.

Karragén

Főleg Írország partjairól származó, szárított tengeri alga. Világos sárgászöld színű, majdnem szagtalan, finom por, mely a gélképző összetett szénhidrátokon kívül jód- és brómsókat is tartalmaz. Vízben 2-5%-os koncentrációban alkalmazva stabil nyákot képes. A kereskedelemben különböző márkaneveken (Viscarine, Algagel) forgalmazzák.

Koleszterin

A lanolinnak lényeges alkotórésze. Vízben nem oldódó természetes emulgeátor. Iparilag a marha gerincvelőjéből állítják elő. A zsírok alkotórészek elszappanosítása után a semleges, elszappanosítatlan részből különíthető el. Fehér vagy gyengén sárgás színárnyalatú, optikailag aktív, enyhe jellemző szagú, alkohol típusú vegyület, olvadáspontja 148,5 C fok. Kiváló emulgeáló tulajdonságán kívül fontos az élettani hatása. Egyik igen jelentős tulajdonsága, hogy növeli a bőr vízfelvevő képességét és szabályozza a faggyúmirigyek működését. Koleszterinhiány a bőrben a faggyúmirigyek túlműködéséhez vezet, így a bőr különböző betegségei léphetnek fel. A koleszterinnel készült krémek zsíros fázisa erősen hidrofillé válik és az egyébként vizet fel nem vevő vazelin 1-2% koleszterin hozzáadásával már igen nagy mennyiségű vizet képes felvenni (EUCERIN). Hatására igen szép és stabil v/o típusú emulziók készíthetők. Kozmetikai felhasználása igen széles körű.

Koleszterines vazelin

Eucerin = eucerinum anhidricum = unguentum alkoholum lanae = a paraffin-szénhidrogének fontos származéka. Áttetsző alapanyag, amely 5 % gyapjúzsír-alkoholokból pl: koleszterin, oxikoleszterin és 95% vegyileg tiszta paraffin-szénhidrogénekből pl: vazelinből áll.

Körömvirág olaj

Fészkes virágzata illóolajat, keserűanyagot, fehérjét, zsírsavas koleszterinésztereket, karotinoidokat, C-vitamint, szaponinokat tartalmaz. Sebgyógyulást elősegítő, hámosító, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató, antibakteriális és antivirális hatásokkal rendelkezik. Kiválóan alkalmas égési-, vágott-, vagy forrázott sebekre, ekcéma, bőrviszketés, napégés gyógyítására, serkenti a szövetek regenerálódását, ezért kiváló bőrkiütésre, kicserepesedett, repedezett bőrre, horzsolásokra, visszerekre is.Vöröses színárnyalatú, olajos kivonata hámképző, gyulladáscsökkentő, bőrpuhító, sebgyógyító hatású. Alkoholos kivonata fertőtlenítő hatásánál foga szeborreás, aknés bőrökre alkalmazható.

Kukoricacsíra olaj

Világossárgától sötét sárgáig terjedő színű, kellemes kukoricaszagú, félig száradó olaj. E és F vitamin és foszfatid (lecitin) tartalma miatt a kozmetikában értékes krémalapanyag.