Damaszkuszi rózsavíz (Vintage Beauty Tápláló krém és a Vintage Beauty Hidratáló krém alapja)

A rózsa a virágok királynője: harmonizál és megnyugtat, ösztönzi és bátorítja a szerelmet, átsegít az impotencia vagy a frigiditás érzelmi okain. A szerelem jelképe. Kleopátra királynő is a rózsa csáberejét becsülte a legtöbbre.

A rózsa gyógyító és szépítő hatása már időszámításunk előtt is ismert volt. Indiában és Arábiában rózsavízfürdőt alkalmaztak izzadás ellen. Plinius a szárított rózsát fogfájás enyhítésére javasolta, Galénosz (görög orvos) rózsavízzel kezelte a sérüléseket. Paracelsus a 16. században aluszékonyság és fejfájás ellen alkalmazta az illata miatt.

A damaszkuszi rózsa olaja hatásos hörghurut, száraz, sebes, gyulladt bőr, heves szívdobogás, depresszió kezelésében. Az illóolajat szülésnél és haldokló beteg gondozásánál is alkalmazzák, mert megnyugtat, ellazít és oldja a félelmeket.

Sejtregeneráló, hűsítő, gyulladáscsökkentő és gyulladásgátló tulajdonságú. A virágszirmokból készült tea szintén nyugtató hatású, külsőleg pedig bőrproblémákon segít.

A damaszkuszi rózsavíz minden bőrtípus számára ajánlott. Erőteljesen hidratáló hatású, segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát.

Ránctalanító, regeneráló hatása miatt öregedő és ráncos bőrre kifejezetten ajánlott arcolaj használata előtt. Hűsítő, regeneráló, gyulladáscsökkentő hatása miatt kisebb napégés kezelésére is alkalmazható.

Disznózsír

A disznózsír vagy más néven sertészsír a házisertés szalonnájából és hájából kiolvasztott, kisütött zsír. A magasabb koleszterintartalmú állati zsírok pl: gyapjúzsír, disznózsír kozmetikai felhasználása nem veszélytelen. Gyakori a szervezet koleszterin-egyensúlyának zavara, ami a bőr állapotát is jelentősen rontja. Ha az ilyen szervezetbe a bőrön keresztül további koleszterint juttatunk be, akkor az egyensúly tovább romlik, és a fölösleges koleszterin a bőrön vízben oldhatatlan vegyületek formájában kiválik, amelyet kisebb-nagyobb korpapikkelyek formájában észlelünk a bőrfelületen = korpázó hámlás.

D-vitamin

A szervezetben növényi, illetve állati eredetű provitaminokból napfény hatására képződik. Az anyarozsból, majd az élesztőből is elkülönített ergoszterinből UV-besugárzáshatására D1-vitamin (kalciferol) – egységesnek tűnő termék – keletkezik.A kalciferol azonban összetettnek bizonyult, egy valóban egységes vegyületet választottak le belőle, amelynek D2-vitamin (ergokalciferol) nevet adták.
-A 7-dehidrokoleszterinből UV besugárzás hatására D3-vitamin (kolekalciferol) képződik.

A természetben kisebb mennyiségben előforduló D2-vitamint növényi (pl. anyarozs, élesztő, növényi olaj) D-vitaminnak, a halmájolajban, tojássárgájában, tejben megtalálható D3-vitamint állati D-vitaminnak is nevezik.
A gyógyszeripar besugárzással mindkét vitamint előállítja ergoszterinből, illetve 7-dehidrokoleszterinből. Mind a provitaminok, mind a gyárilag előállított D-vitamin a zsírokkal együtt szívódnak fel a vékonybélből. A már lesült bőrben megszűnik a D-vitamin képződése.
Hatásai a szervezetre

-A Ca és P anyagcserén keresztül szabályozza a csontok és fogak fejlődését.
-Hámképző és gyulladáscsökkentő hatású
-Fokozza az A-vitamin felszívódását.
-Ekcéma, pikkelysömör, szkleroderma kezelésére használják.

Hiánya

-A csontok mésztartalma csökken, hossznövekedésük elmarad.
-A csontok elhajlanak, rendellenes görbületek keletkeznek főként a gerimcen, bordákon és lábszárakon.

Etil-alkohol

Színtelen, könnyen mozgó, jellegzetes szagú, csípős ízű, illékony, higroszkópos, gyúlékony és robbanásveszélyes folyadék. Vízzel, éterrel, kloroformmal, benzollal, benzinnel minden arányban elegyedik. Természetes zsírokat, olajokat általában oldja, bár különböző mértékben (paraffinokat gyengébben).

Élettani hatásai: töményen mérgező, hígítva kis mennyiségben élénkítő, értágító, nagyobb mennyiségben kábító a központi idegrendszerre bénítólag hat, tartós, túlzott fogyasztása súlyos máj- és idegrendszeri károsodáshoz vezet.

Bőrre gyakorolt hatásai: 20% alatt: frissító, tonizáló, enyhe összehúzó, kisség szárító 20-70% között: erősebb összehúzó, szárító; 70%-ban: fertőtlenítő, erős összehúzó és szárító, fehérjekicsapó. A bőrfehérjét kicsapja.

Kozmetikai alkalmazásai: 20% alatt:arcvizekben (tonizáló, hámképző, felpuhító, adaléktól függően); 20-70% között: arcszeszekben (fertőtlenítő, összehúzó, halványító, adaléktól függően). 70%-ban eszközfertőtlenítésre (fehérjekicsapó sajátsága miatt bőrre nem tehető). 70-96%-ban: tinktúrák készítésére (ezek alkoholos növényi kivonatok, melyek közvetlenül bőrre nem alkalmazhatóak). Szeborreás bőrökre indokolt esetben 30-50%-os, egyéb bőrtípusokra általában 5-30%-os alkoholtartalmú készítmények alkalmazása szokásos.

Mivel az etil-alkohol 70%ps koncentráció alatt gyakorlatilag nem fertőtlenít, ilyen töménységben viszont bőrre már nem tehető, ezért alkoholos bőrfertőtlenítő készítményeinkben alacsony alkoholtartalom mellett is hatékony kiegészítő fertőtlenítőszereket kell alkalmaznunk.

Etil-cellulóz

Vízoldható cellulózéter. Híg savakkal és lúgokkal szemben ellenálló, sárgáshefér, közömbös, vagy gyengén lúgos kémhatású géleket képez. Kötő-é habstabilizáló- és sűrítőanyagként használható.

E-vitamin

Heterociklusos vegyületek. Legaktívabb az ά-tokoferol. Hővel, savakkal, lúgokkal szemben ellenállók, redukáló tulajdonságúak. Antioxidánsok: megakadályozzák a telítetlen zsírsavak és olajok autooxidációját, így azok avasodását. Növények: Kloroplasztiszaiban képződnek → magvakban kerülnek. Hüvelyesek, gabona magvak, gabonacsíra olaj, napraforgó olaj, dió, mandula, tojássárgája, szójabab.

Szerepe: a sejtekben lévő lipidek oxidációjának megakadályozása → nem képződnek peroxidok, nem keletkeznek szabad gyökök, nem károsodnak az enzimek. Javítja az immunrendszer aktivitását, enyhíti a terhességi és a klimaxos panaszokat, gátolja a melldaganatok kialakulását, gátolja a szívkoszorúér megbetegedések létrejöttét. Alacsonyabb rendű állatokban: a megtermékenyítést, az izmok állapotát, a vérképződést befolyásolja.

Hipovitaminózis: Embernél nem figyeltek meg (hiszen mindennapi élelmiszereinkben megvan a napi szükséges mennyiség), de minél több telítetlen zsírsavat fogyasztunk annál több E-vitaminra van szükségünk, mert több lipidmolekulát kell megvédeni az oxidációtól. Egyébként: vérszegénységet, meddőséget, izomsorvadást okoz. Kozmetikai szerepe: vérbőség a bőrön, bőr anyagcsere javító, regeneráló, hámképző, antioxidáns hatású, lassítja az öregedést, avasodás gátló. Napozókrémekben alkalmazzák.

Fekete kömény olaj

A “Fáraók aranyának is nevezik.”. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású olaj, mely irritációval járó bőrbetegségek esetén is hatékony alkalmazható.

Fekete nadálytő

Többek között A-, C-, és B12-vitamint tartalmazó gyulladáscsökkentő, keringésserkentő, a sejtek regenerációs folyamatait megsegítő növény.

Földimogyoróolaj

A-, B-, E-vitamint tartalmaz, a bőrbe jól felszívódik, hámképző, anyagcsere fokozó, tápláló hatású, nehezen avasodik. Hidratáló, ránctalanító krémekbe, napolajokba, hajolajokba alkalmazzák.

F-vitamin

Nagy C atomszámú telítetlen zsírsav. Növényi olajokban: lenolaj, napraforgó olaj, ligetszépe olaj. Tengeri halakban.

Szerepe: sejthártya felépítés, foszfolipidek alkotórésze → sejtmembrán kialakítása, a bőr barrier szerepének biztosítása, gátolja a TEWL-t, bőr hidratáltságát biztosítja, szérumkoleszterin szint szabályozása, arachidonsav a prosztaglandinok (hormonhatású anyagok: vérnyomáscsökkentő, serkenti a simaizom működést, görcsoldó, asztmatikus rohamok, gyomorbántalmak kezelése) szintézisében nélkülözhetetlen Az ínyszövet külső lipid rétegének építőköve. Az emlősállatok és az ember sem képes előállítani.

Hipovitaminózis: Embernél még nem jegyeztek fel. Állatoknál: bőr kiszáradása, gyulladásos folyamatok, sebgyógyulás lassulása, haj és körömtörékenység, fejbőr korpásodás. Kozmetikai szerepe: bőr hidratációja, normalizálja szaruképződés, gátolja a gyulladáskeltő bacik szaporodását → gátolja a gyulladásos folyamatok létrejöttét, növeli a sejtek ellenálló képességét, gyorsítja a sejtosztódást, regeneráló, öregedést gátló, bőrlégzés javítása (γ-linolénsav). Az F-vitamintartalmú kozmetikumokat a levegőtől és az ultraibolya sugaraktól védeni kell.

F-vitamin-glicerinészter

Bakteriosztatikus és fertőzésgátló hatású, és megelőzi, hogy a bőr durva, száraz és sprőd legyen.

Ginkgo biloba

Erősítő és bőrkondicionáló anyag. Hatóanyagai komplexet képeznek a bőr foszfolipidjeivel, ezáltal a bőrön keresztül kozvetlenül felszívódva fokozza a bőr tónusát, javítja vérellátását.

Glicerin

Szirupsűrűségű, színtelen, szagtalan, édes ízű, erősen higroszkópos folyadék, vízzel, alkohollal korlátlanul elegyedik, éterben nem oldódik, zsírokat olajokat, illóolajokat nem oldja. Háromértékű alkohol, legfontosabb reakciója a zsírsavakkal lejátszódó észterképzés, melynek eredményeképpen a kozmetikában is nagyon jelentős zsírok, olajok keletkeznek. Tehát a természetes zsírok, olajok nagyrészt a glicerinnek zsírsavakkal alkotott észtereiből állnak.

Bőrre gyakorolt hatásai: 20% alatt, bőrpuhító, hámot nedvesítő, vízmegkötő, 20% felett vízelvonó, szárító hatású. Tömények bőrizgató, erősen szárító.

Kozmetikai alkalmazásai: 5-20%-ban krémekben, zselékben vízmegkötőként, rázókeverékekben szemcselebegtetőként, folyékony púderekben kézápolókban. 20-30%%-ban hiperhidratált bőrök kezelésére (csak terhességi ödéma esetén), pl. mézes glicerines tésztapakolás formájában. 10-20% bőrsavat, bóraxot tartalmazó oldatai halványítószerek és fungicid fertőtlenítők. Természetes észterei a zsírok, olajok. Mesterséges észterei: gyakori mesterséges krém alapanyagok (pl. glicerin-monosztearát).

Glicerin-monosztearát

Emulgeátor. Lipofil, zsíroldható, glicerin-zsírsavészter.

Glükóz

(Szokásos hárombetűs rövidítése: Glc) – köznapi nevén szőlőcukor – egy monoszacharid, pontosabban aldohexóz. Fontossága a biológiai folyamatokban alapvető: a sejtek energia- és metabolitforrásként hasznosítják. Szénhidrát, a növények szervetlen anyagokból fotoszintézis segítségével építik fel, a bennük tárolt energiát maguk a növények és az azokat elfogyasztó állatok is hasznosítják. A táplálékokkal elfogyasztott egyéb szénhidrátok (méz, burgonya, rizs, cukor) is glükózzá alakulnak a szervezetünkben. Így a glükóz a vérben szabad állapotban is jelen van. Mivel szervezetünkkel rokon anyag és vízmegkötő képessége nagy, a kozmetikában különböző pakolások adalékaként használható fel. Szabad állapotban előfordul a természetben egyes gyümölcsökben (pl. a szőlőben, innen a szőlőcukor név). A vérben a koncentrációja állandó, 60-100 mg/100 ml. Diszacharidok (pl. szacharóz, maltóz, cellobióz, laktóz) és poliszacharidok (pl. keményítő, glikogén, cellulóz) alkotórésze. A természetben csak a D-glükóz fordul elő. A glükóz iparilag keményítő (például kukorica- vagy burgonyakeményítő) savas vagy enzimes hidrolízisével állítható elő. A burgonyakeményítő savas hidrolízisekor keletkező glükózt „krumplicukornak” szokás nevezni.

Gránátalma

Aphrodité istennő olaja, mely egyben a termékenységet szimbolizálja. Gazdag káliumban, kalciumban, C-vitaminban és flavonoidokban. Különlegessége, hogy a természetben ritkán megtalálható, antioxidáns hatású punicinsavat tartalmazza. Véd a környezeti ártalmaktól és visszaadja a bőr rugalmasságát. Magas telítetlen gamma-linolénsav valamint fitoösztrogén tartalma miatt bőrfeszesítő, növeli a bőr vízmegtartó, regenerációs és sebgyógyító képességét, ezért érett bőrre fokozottan ajánlott.

Gyapjúzsír

Juhok faggyúmirigyének váladéka. Nehezen avasodik. Ha a vízmentes gyapjúzsírhoz vizet adagolunk, keverés mellett akár kétszeresét is fel tudja venni és stabil emulziót képez. Koleszterint és ergoszterint tartalmaz. A bőrbe gyorsan és mélyen felszívódik, de zsírfényt hagy maga után. Összetétele foyltán mélyen hidratál, a vizet és a hatóanyagokat vivő-és nyomóhatásánál fogva jól a bőrbe juttatja, de a krémeket ragacsossá teszi. Segíti más anyagok felszívódását. Mivel sok embernél allergiát okoz, ma már többféle lanolin hidrolizátumot állítanak elő, mely vízfelvelő képessége azonos, de nem allergén és nem hagy zsírfényt (Lanalcolum). Rúzsok készítéséhez, lanolinkrémek alapanyagaként, zsíros krémek emulgeátoraként, hatóanyagos krémek segédanyagaként használják.