Különböző vörös algák kivonata, mely kereskedelmi forgalomba szalagszerű csíkok formájában kerül. Összetétele: kb. 70%-ban agaróz, kb. 30%-ban agaropektin. Hideg vízben nem oldódik, csak duzzad. Forró vízben oldható, már 1%-os oldata lehűtve, íztelen, szagtalan, semleges kémhatású kocsonyát képez.

Trópusi növény, melynek kivonata adsztringens, gyulladásellenes, nyugtató, bőrpuhító, fényvédő hatású. Hidratáló krémek, testápolók, pakolások tartalmazzák, sebkezelésre és hajhullás ellen is alkalmazzák.

Mesterséges vegyület, Vizes oldata ecetre emlékeztető szagú, amely rövid állás után megzavarosodik. A 3%-os oldatot Burow-oldatnak nevezzük.
Nyugtató, gyulladáscsökkentő borogatások, krémek alkotórésze. Zsírhiányos bőrök fertőtlenítésére is alkalmas 3%-os oldata. Újabban borkősavas alumínium-acetáttal helyettesítik. E vegyület nagy előnye, hogy vizes oldata nem válik zavarossá, az oldat is kevésbé ecetszagú.

Fehér, vízben nem oldódik. Vizes oldata savas kémhatású, de az kissé zavaros a hidrolíziskor keletkező hidroxokomplex miatt. Újabban az alumínium- klorid-hidroxid komplexszel helyettesítik.10-15%-os oldatát izzadás gátló szerekben helyi verejték- rendellenességek kezeléséhez alkalmazzák. A keletkező oldat pH-ja 2,6, gyorsan zavarosodik, bőrizgató hatású, gyakran a textíliát is károsítja. Ezért ehelyett egy komplexet, az alumínium-klorid-hidroxidot alkalmazzák. E vegyület 20-25%-os vizes oldata hasonló hatású, mint az alumínium-klorid oldat, de kevésbé irritálja a bőrt, mert az oldat pH értéke csak 4,5.

Komplex só. Mintegy 70% sót és vizet tartalmazó, fehér, amorf anyag. Vízben jól oldódik, 50%-os oldata stabil. Izzadásgátló készítményekben alkalmazzák (10-25%-ban) pórusösszehúzó (adsztringens) tulajdonságának köszönhetően. A 10%-os vizes oldatának pH-értéke: 4,5 és emiatt kevésbé irritálja a bőrt, mint a savasabb jellegű aluminium-klorid. Kiváló pórusösszehúzó és dezodoráns is.

Fehér, selyemfényű, kristályos anyag, amely kristályvizet tartalmaz. Vizes oldata savas kémhatású. Vérzéscsillapító készítményekben alkalmazható 2-3%-ban. Töményebb oldata mérgező hatású.

Száraz állapotban stabil, de a nedves ammónium-perszulfát elbomlik. Bomlásakor oxigén fejlődik. A szőkítőpor (Blanche-por) alkotórésze. Vizes oldata savas kémhatású.

Fehér, szagtalan, meleg vízben oldódó, lehűléskor gélt adó poranyag. Vizes oldatának pH-ja 6-6,5. Saválló emulgeátorként és mesterséges krémalapanyagként alkalmazható nagy víztartalmú krémekben.

Alfa-tokoferol tartalmának köszönhetően kivételes ránctalanító hatással rendelkezik. Gazdag E-vitaminban, ezért segíti a bőr vízmegkötő képességét, zsírsavai rugalmasan tartják és feszesítik a bőrt.

Virágjának, gyökerének kivonatai illóolajokat gyantákat, keserűanyagot, kolint, cserzőanyagot, zsírsavakat tartalmaznak. Vizes kivonatát borogatás formájában a hajszálerek tágítására, vérbőség- és anyagcsere-fokozóként, regenerálóként, sebgyógyítóként alkalmazhatjuk, alkoholos kivonatát véraláfutások, fagyások bedörzsölésére. Felhasználásánál vigyázni kell, mert bőrgyulladást okozhat.

A1 és A2 vitamin. Mindkettő 20 C számú telítetlen alkohol. Egymástól egy kettős kötésben különböznek. Hőre nem érzékenyek. Oxidációra és hidrogén addícióra érzékenyek. Oxidációjuk során A-vitamin-aldehid (=A-vitamin-alkohollal) → A-vitaminsav képződik, biológiailag aktívak.Állati szervezetekben: tej, tojássárgája, máj (főleg tengeri halak).
Növényekben provitaminjai: sárgarépa, zöldborsó, paradicsom, paprika, sütőtök, sárgadinnye, körömvirág. Szerepe: a látás biokémiai folyamatában, pajzsmirigy működésére → sejtosztódásra, hám és kötőszövetek fejlődésére → sebgyógyulásra, glükogén szintézisére, bőr hidratációjára, szaruképzés folyamatára.Az A-vitaminsav: nem befolyásolja a látást, befolyásolja a növekedést.A-vitamin-alkohol: a zsírsavakkal észtereket képez a szervezetben. Hipervitaminózis: Karotinémia = A szervezet a felvett karotint nem képes A-vitaminná alakítani. Hipovitaminózis: szürkületi vagy farkasvakság → vakság. Xerophthalmia a szaruhártya kiszáradása, általános anyagcserezavar, hám anyagcserezavar: kiszárad, megvastagszik, hajhullás, körömtörékenység. Csontképzési rendellenességek, idegrendszeri zavarok, ellenálló képesség csökkenés, sárgatest képződési zavar. Kozmetikai alkalmazása: valamennyi bőrtípusra alkalmas, hámképző, hámvédő hipovitaminózis helyreállítására, napégéskor fellépő gyulladások kezelésére, seborrhoeás, aknés bőrök kezelésére (A-vitaminsav 0,015%), bőr ellenálló képességének fokozása (β-karotin napozókrémek, bőrápolók alkotórésze).A-vitamin észterek: stabilak, lassan oxidálódnak.

Kifejezetten baktericid hatású. A-, B-, C-, D-, E-vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz, nehezen avasodik. Erősen olajos, kenhető, a bőrbe gyorsan felszívódik, jó bőrtápláló, hidratáló, ránctalanító, regeneráló. Öregedő, ráncosodó, fokozottan zsírhiányos, érzékeny bőrökre készülő krémek, arc- és testápolószerek alkotója.

Szövetregeneráló, gyulladáscsökkentő, bőrszerkezet javító, hegesítő növény, mely jó hatással van a kollagénrosképzésre, továbbá az irritált bőrrállapotokra.

H3 BO3 (Acidum boricum): Fénylő, fehér, lemezes kristályokból álló szilárd anyag. Vízben szobahőfokon max. 3%-ig oldódik (szobahőfokon telített oldat). Etil-alkoholban max. 5%-ig oldható. Glicerinban max. 20%-ig oldódik, de ez ún. kémiai oldódás, mivel addíciós vegyület keletkezése közben megy végbe. Hárombázisú gyenge sav. Bőrre gyakorolt hatásai: vizes oldatban: frissítő, tonizáló, hámképző, összehúzó, enyhe fertőtlenítő (bakteriosztatikus, nem fungicid), verejtékcsökkentő, szagtalanító, erjedés- és rothadásgátló, nyugtató, gyulladáscsökkentő, sohasem bőrizgató. Glicerines oldatban hámoldó, halványító, fertőtlenítő (baktericid, fungicid). Kozmetikai felhasználása: 2-3%-ban arcvizekben, 3%-os telített oldata a bórvíz, melyet szempillafestés, vagy arckezelés utáni nyugtató borogatásra, pakolások higítására, nyugtató krémekbe víz helyett (Pl. bór-vazelin) gyógykenőcsökben halványító, fényvédő krémek készítésénél a bőrizgató hatóanyagok ellensúlyozására kiterjedten alkalmaznak.10-20%-ban glicerines oldatban halványításra, pigment rendellenességek kezelésére. 10-30%-ban fertőtlenítő, verejtékcsökkentő, szagtalanító hintőporokban.

Hatóanyagai A-, B-, C-, U-vitamin, valamint speciális szeborrea ellenes hatóanyagok. Minden bőrtípusra alkalmas, bőrtápláló, sohasem bőrizgató, így a péppé tört érett gyömölcsből önmagában, de tejjel, tejszínnel, hidratáló krémmel is készíthetünk pakolást.

Karbantartja a kötőszöveteket, valamint serkenti a sejtek megújulását. Használatával csökkenthető a linolsavhiány okozta egyes bőrbetegségek kockázata, és a bőr öregedési folyamatának lassításában is szerepet játszhat. A búzacsíra olaj kiváló bőrápoló, bőrtápláló és a sebek, égések, bőrfekélyek gyógyulását elősegítő hatású olaj. E-vitamin tartalmának is köszönhetően a bőrt rugalmassá és simává teszi, segíti a bőr regenerálódási folyamatait. A zsírhiányos, érett bőr kiváló ápolószere.

Fehér méhviasz, a mézelő még mirigyeinek gyúrható váladéka, amelyből a méhek a lépet felépítik. A méztől pergetés útján megszabadított lépet vagy vízzel főve, vagy gőzolvasztóban megolvasztják, szűréssel vagy ülepítéssel elválasztják a szilárd szennyeződésektől és az így kapott nyers viaszt edényekben hagyják megdermedni. A nyers méhviasz világossárgától barnáig terjedő színű, jellegzetes, kisség mézszagú, kagylós törésű, szemcsés szerkezetű anyag. A fehérített méhviasz (Cera alba) kerek, vékony korong, vagy tábla, esetleg forgács alakban kerül kereskedelmi forgalomba. A fehérített méhviasz nagy részben elveszti a sárga méhviasz sajátságos, kellemes, édeskés szagát és idővel kellemetlen avas szaga lesz. Színe fehér vagy kissé sárgásfehér, áttetsző és keményebb, mint a sárga viasz. Törése nem matt, mint a sárga viaszé, hanem gyengén fénylő. A madagaszkári méhviasz nehezen deríthető. A méhviaszt gyakran hamisítják faggyúval, paraffinnal, stb., ezért pontos analitikai ellenőrzést kell végezni. A cerezinnel vagy paraffinnal végzett hamisítást egyszerűen úgy lehet megállapítani, hogy a viasz a kézben gyúráskor csuszamlósság válik, a gyantával vagy a faggyúval való hamisítása pedig a viaszgolyó rágásával azonosítható, mert a tiszta méhviasz nem tapad a fogakra.

Cetvelő. Fehér, lemezesen kristályos szerkezetű anyag, melyet a bálna koponyaüregéből nyernek, az olajtól elkülönítve, megfelelő tisztítási eljárásokkal. Könnyen szétmorzsolható, laza szerkezetű. Szaga gyenge, jellegzetes, nem kellemetlen. Levegőn tárolva idővel sárgás színű és avas szagú lesz. Sokszor pótolják szintetikus cetvelővel, amely keményített cetvelőolajból, vagy különböző cetil-észterekből áll. A cetvelő a cetil-alkohol fontos alapanyaga. A kozmetikában krémek, kenőcsök, hajápoló termékek, brillantinok előállítására használják.

Fehér, kristályos, csaknem szagtalan, kb. 50 C fok olvadáspontú nayag, mely cetvelőből állítható elő, abban ugyanis észterei formájában megtalálható. Alkoholban, zsíroldószerekben jól oldódik, zsírokkal, olajokkal jól elegyíthető. Bőrrokon anyag, a bőrbe jól felszívódik, kiválóan pugítja, tisztítja, simítha azt, zsírfénytnem okoz, sőt, egyéb készítmények zsírfényét is csökkenti. A zsírok, olajok vízfelvevő képességét nagymértékben növeli, pl. a vazelin 5%, a sertészsír 2% cetil-alkohollal már mintegy 250%-nyi vizet képes felvenni. Jelentősen fokozza egyéb emulgeátorok, pl. a koleszterin hatékonyságát. Nem avasodik. Alkalmazásai: a kozmetikában számos krém alap- és segédanyaga (száraz krémek mattító adaléka), zsíros krémek emulgeátora, bármely krém kisegítő emulgeátora. Származékai a Na-cetil szulfát kiváló, már vízoldható emulgeátorok. Egyéb származékai (cetil-trimetil-ammónium bromid) erős baktericid, virucid, fertőtlenítőszerek.

Fehér, vagy halványsárga színű, viasszerű tömeg, pelyhek, szemcsék vagy lemezkék. Vízben gyakorlatilag nem oldódik, etanolban és petroléterben oldódik. A megolvasztott anyag zsíros olajokkal, folyékony paraffinnal és megolvasztott gyapjúzsírral elegyedik.