Főbb bőrtípusok

A normál bőrre a faggyútermelés és a hidratáltság egyensúlya a jellemző. A bőr egészségesen fénylő, rózsás, ami a megfelelő vérkeringésnek köszönhető. A pórusok apróak, szabad szemmel alig láthatóak, nincs bennük felgyülemlett faggyú. Erre a bőrtípusra alig jellemző a pattanásosság, mitesszerek is csak ritkán jelentkeznek, akkor is csak az orron vagy a homlokon.

Tovább az ajánlott termékekhez

A zsíros bőrre a faggyúmirigyek túlzott működése jellemző: az arcbőr ennek hatására olajosan fénylő, csillogó, de ennek ellenére durvább tapintású, fakóbb színű lehet. A pórusok nagyok, szabad szemmel is jól láthatók, gyakoriak a mitesszerek, illetve a pattanások, hiszen a túl sok faggyú könnyen meggyűlik a pórusokban.

További altípusok és ajánlott termékek

Az alipikus (száraz) bőr púderszerűen hámlik, matt fényű, kissé érdes tapintású. Gyakran már a legkisebb külső hatásra vagy belső változásra – mint a stressz, feszültség- piros foltokkal és viszketéssel reagál. Mitesszer nagyon elvétve található rajta (legfeljebb az orr tövében). A száraz bőr faggyú- és szaruzsír-termelése csökkent, ezáltal a bőrfelszíni emulzió összetétele megváltozik, és nem képes a vízvesztés megakadályozására.

További altípusok és ajánlott termékek

A vízhiány, ahogyan a neve is mutatja, a szervezet dehidratáltságának a jele, mely a bőr legmélyebb rétegeiben alakul ki, de egészen a legfelső hámrétegig meghatározza annak szerkezetét: ilyenkor a bőr könnyen fakóvá és mattá válhat, gyakran húzódik, érzésre pedig durva, száraz benyomást kelt, többek között ez is az oka, hogy sokan összekeverik a száraz bőrrel.

További altípusok és ajánlott termékek

Főbb bőrproblémák

A rozácea az arc középső részén, orr, orca szomszédos része, felsőajak, áll és szemhéjak bőrén szimmetrikusan elhelyezkedő krónikus, gyakori pírral járó gyulladásos folyamat.Bármely bőrtípus kísérő tüneteként megjelenhet.

További információk és ajánlott termékek

Jellegzetes tünete: a bőr húzódása, szúr, csípő égő érzés, gyakori kivörösödés, kozmetikai készítményekre irritáció megjelenése.Bármely bőrtípus kísérő tüneteként megjelenhet. Gyakoribb a világos, vékony bőrök esetén.

További információk és ajánlott termékek

TIPP: a bőrtípus meghatározásához célszerű reggel, mosakodás előtt szemügyre venni a bőr jellegzetességeit.

1. Normál bőr

Színe: üde és egyenletes (mert jó a keringése, optimális a szaruvastagsága, tökéletesen működik még a bőrlégzés). Fénye: tompa fényű, tehát nem fakó és nem is zsíros, fénylő. Pórusai: zártak és tiszták. Tapintása: bársonyos. Rugalmassága: megfelelő. Oka: mivel hidratációja, vízzel telítettsége optimális, rosttartalma megfelelő és a bőralja zsírszövete is még tömött, Izomtónusa: megfelelő. Festékezettsége: egyenletes. Tehát nem láthatóak rajta sötétebb-világosabb foltok.

2. Zsíros (szeborreás) bőr

Zsíros bőr kialakulásának oka: a faggyúmirigyek több váladékot termelnek a szükségesnél, így a faggyú mennyiséges és kémiai összetétele is megváltozik. Szaruképzése általában fokozott. Jellemzőek rá a komedók (faggyúdugaszok), amelyek többnyire az arc T-zónájában látható sötétebb, esetleg fekete pontszerű képződmények.

Kialakulásának külső okai: életmód, nem megfelelő kozmetikumok használata, táplálkozás, egyes gyógyszerek, környezetszennyezés, fűszeres ételek, tisztátalanság, levegőhiány.

Belső okok: belső elválasztású mirigyek zavara, emésztési zavar, androgén hormonok túlsúlya, anyagcsere rendellenesség, vitaminhiány (A, B), vérszegénység, savtúltengés, fogszuvasodás, székrekedés, máj-, epe-, gyomor rendellenesség, stb. A kamaszkori hormonális változások jellegzetes bőrtípusa.

Színe: enyhén rózsaszínes-pirosas, különösen az orcákon, állon és orrtőben (ahol tágult hajszálereket is láthatunk). Fénye: fényesen csillogó. Pórusai: kitágultak, melyekben fehér, vagy fekete fejű komedó található. Tapintása: zsíros, olajos tapintású. (Tipp a megállapítására: Egy papírzsebkendőt az orrtőhöz nyomva a zsebkendőn enyhe olajos folt keletkezik.) Egyéb tünet: időnként megjelenő gyulladások az arcon.

Színe: enyhén szürkés, ám az orrtőben tágult hajszálerek láthatóak, ezért ezeken a részeken rózsaszínesebb. Fénye: fénytelen, fakó, dörzsölésre felfénylik, időnként korpázóan hámlik. Pórusai: szűkek, de nem tiszták, mert fehér-szürke, vagy fekete pontszerű képződmények láthatóak bennük, különösen T-vonalban (komedók). Tapintása: érdes, zsíros tapintású. Egyéb tünet lehet még: a./ időnként megjelenő gyulladások az arcon, b.:/ száraz, húzódó bőrérzet (vízhiány maitt) c.:/ érzékenység.

Pórusai: lehetnek szűkek és kitágultak, de nem tiszták, mert fehér-szürke, vagy fekete pontszerű képződmények láthatóak bennük, különösen T-vonalban (komedók). Tapintása: érdes, zsíros tapintású. Egyéb tünet lehet még: a./ fájó, gennyes gyulladások az arcon, b.:/ száraz, húzódó bőrérzet (vízhiány) c.:/ érzékenység.

3. Zsírhiányos (alipikus) bőr

Kialakulásának okai: nem megfelelő bőrápolás, helytelen kozmetikumhasználat, alkoholos kozmetikumok alkalmazása, fertőtlenítő szerek gyakori használata, légkondícionáló, anyagcserezavar, hormonzavar (csökkent pajzsmirigyműködés, csökkent androgén termelés, fokozott ösztrogéntermelés), fogalmzásgátló tabletta, öregedés, terhesség, szoptatás.

Színe: enyhén szürkés, orcákon gyakran üdébb, gyakran bőrpír figyelhető meg. Fénye: matt. Pórusai: szűkek. Tapintása: érdes, gyakran púderszerűen hámlik. Egyéb tünet lehet még: a./ időnként megjelenő pír, b.:/ száraz, húzódó bőrérzet c.:/ érzékenység hidegre-melegre, kozmetikumokra, mechanikai ingerekre.

Színe: üde. Fénye: matt. Pórusai: zártak. Tapintása: érdes, durva tapintású, gyakran korpázóan hámlik. Egyéb tünet lehet még: a./ szélsőséges időjárás esetén megjelenő pír, b.:/ száraz, húzódó bőrérzet c.:/ fájó bőrérzet, érzékenység hidegre-melegre, kozmetikumokra, mechanikai ingerekre. d./ gyulladásra való hajlam.

4. Vízhiányos (dehidratált) bőr

Kialakulásának okai:

Külső okok: légkondicionált helyiség, központi fűtés miatti alacsony páratartalom, szennyezett levegő (nagyváros) erős napfény, dohányzás, szolárium, helytelen kozmetikumhasználat, szélsőséges időjárás, nem megfelelő testápolás.

Belső okok: hormonkészítmények korai alkalmazása, hormonnal kezelt élelmiszerek, életvitel (stressz).

Színe: üde. Fénye: kissé matt. Pórusai: szűkek. Tapintása: érdes, gyakran púderszerűen hámlik. Jellegzetes tünete: száraz, húzódó bőrérzet, többnyire az orcákon.

Köznyelvben: “ráncot vetett”, érett bőr. Színe: sápadt. Fénye: fakó. Pórusai: szűkek. Tapintása: érdes, gyakran púderszerűen hámlik. Rugalmassága: csökkent. Izomtónusa: csökkent. Jellegzetes tünete: az arcon, a fültőnél látható függőleges ráncok megjelenése utalhat a mélyrétegi vízhiányos felszíni vízhiányos bőr kialakulására.

1. rosacea (couperose, “borvirágos arc”)

Az arc középső részén, orr, orca szomszédos része, felsőajak, áll és szemhéjak bőrén szimmetrikusan elhelyezkedő krónikus, gyakori pírral járó gyulladásos folyamat. Okai: időjárás viszontagságai, fűszeres ételek, vérbőségfokozó élelmiszerek, helytelen kozmetikumok, klimax, savtúltengés, lelki problémák, magas vérnyomás.

2. Kipirulásra, gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr

Jellegzetes tünete: a bőr húzódása, szúr, csípő égő érzés, gyakori kivörösödés, kozmetikai készítményekre irritáció megjelenése. Bármely bőrtípus kísérő tüneteként megjelenhet. Gyakoribb a világos, vékony bőrök esetén.

Miért érdemes feliratkoznia hírlevelünkre?

Első kézből értesülhet új termékeinkről,
havonta megújuló termékakcióinkról,
részese lehet termékteszteléseinknek,
rendszeres hírekkel látjuk el a Vintage Beauty háza tájáról,
valamint meghívást kap a Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet által szervezett eseményekre.

Minden regisztrált vásárlónk terméktől függően kedvezményes áron vásárolhat, a szakmabeli regisztrálóink pedig 20% kedvezményt kapnak a legtöbb temrékünk árából.

Regisztráció

[RM_Form id='4']

[RM_Form id='3']