Vous Magazin, 2017. március interjú – részlet

A Vous Magazinban megjelent interjú azért is megosztásra érdemes, mert sokat megtudhatnak a vendégeink a Vintage Beauty Intézet születéséről, hátteréről, a kozmetikumainkról. Álljon itt egy részlet:

„Főszerkesztőként elég sokfelé kell figyelnem, ismerem a 10–12 órás munkanapokat is, mégis megbabonázva hallgatom Szakonyi Esztert, a Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet vezetőjét. Mintha lenyúlta volna Hermione Grangertől az időnyerőt: vezeti a 10 alkalmazottat foglalkoztató szépségszalont, ahol a vendégeket maga is kezeli, saját kozmetikumokat fejleszt és gyártat, emellett pedig egy ötfős családot menedzsel, ahova júliusra várják a hatodik családtagot. Viccesen azt mondja, a rendszeresen szedett magnézium a titok, de higgyétek el, ennél sokkal többről van szó.

 „Ebben a szakmában teljesen megszokott, hogy ‘őrültekkel’ vesszük körbe magunkat. Ezt a fajta fanatizmust a piac honorálja, megfizetik az emberek – de hozzáteszem, először van a fanatizmus és utána a megtérülés. Ha fordítva indulsz el, akkor biztosan elbuksz” – mondja Szakonyi Eszter mesterkozmetikus, egészségügyi szakkozmetikus, akit tátott szájjal hallgatok.

Az általa vezetett Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet nemrég azzal került be a hírekbe, hogy három saját márkás szérumuk Magyarországon elsőként megkapta a legszigorúbb feltételrendszerű francia Ecocert (globális biominősítő szervezet) organikus minősítését, és a cél az, hogy év végére az összes termékük elnyerje az organikus címet.

„Papírokat hamisítva lopóztam be a kozmetikusszakmai rendezvényekre”

„Szerintem az én fanatizmusom az előző életemből eredeztethető” – meséli Eszter, aki eredeti végzettségét tekintve gazdasági mérnök és külkereskedelmi üzletkötő. Tíz éven keresztül külkereskedelmi területen dolgozott, és nagyon jól megfizették ugyan, de ő pontosan tudta, hogy soha nem lesz ezen a területen olyan kiemelkedő és elkötelezett, amennyire a szépségszakmában lehetne.

„Hétköznap használt vasúti vagonokkal kereskedtem román, szerb, lengyel, ukrán relációban külkereskedőként, ám hétvégén, papírokat hamisítva, lopva, csalva, hazudva lopóztam be a kozmetikusszakmai rendezvényekre, kiállításokra, vásárokra. Nem volt konkrét célom mindezzel, csak boldogan ültem és hallgattam. Éreztem, hogy azok az energiák nekem valók. Azon órák alatt éreztem kizárólag, hogy a helyemen vagyok.”

Eszter már 18 évesen sejtette, hogy a szépségszakma az ő útja, de túl sok tényező tántorította el.

Azért az élet csak úgy van kitalálva, hogy ha valamire születsz, akkor ha a fejed tetejére állsz is, előbb-utóbb belekerülsz abba a dologba. Nehezített pálya volt az enyém, ez kétségtelen.

„Ha családod van, nem teheted meg, hogy nem teszed oda magad maximálisan”

Egy vállalkozás elindításához azonban sokkal több kell, mint megfelelő anyagi háttér, főleg akkor, ha valaki már felnőttként, családdal vállalja be a pályamódosítást. „Jár-e ez nekem? Tudom-e majd menedzselni? Mit veszek el tőlük? Mennyi a bizonyossága a nyereségnek?” Ezek a kérdések merültek fel benne. Ha nem támogatólag állt volna mindehhez a párja azzal, hogy segít a mindennapok szervezésében, mellyel lehetősége volt heti három napot az iskolában tölteni, akkor valószínűleg sosem jutott volna előre. Ám a család másféle löketet is adott számára.

„Sok bátorságot és szilajságot ahhoz, hogy ne hagyjammagam csak úgy az áramlattal menni. Ha családod van, akkor már nemcsak eljárogatsz egy iskolába, hanem annak komoly tétje van, lemondással jár több ember részéről is. Nem teheted meg, hogy nem teszed oda magad maximálisan.

Amúgy az anyaság új kvalitásokat hív elő az emberből. Új bátorságot ad, új energiákat, új szemléletet és kurázsit. Elkezdesz kiállni magadért.

Felszabadít egy halom rejtett képességet, aminek eddig nem mertél utat engedni és lényegtelenné redukál nagyon sok mindent, amit addig fontosnak tartottál. Ez is kellett ahhoz, hogy odáig jussak, ahol most vagyok.”

„Teljesen hülyének nézett mindenki”

Eszter szerint az is fontos, hogy jókor volt jó helyen. Többek között azért, mert akkoriban indította a SOTE az egyéves egészségügyi szakkozmetikus képzést, amely ma már nem létezik. 2010-ben ezt is sikerült kiváló minősítéssel abszolválnia. Emellett volt egy extra érdeklődése is, éjszakánként lelkesen vetette bele magát a kozmetika történetének tanulmányozásába.

„Teljesen hülyének nézett mindenki. Nem értették, mitől szippant be a múlt. Elkezdtem gyűjteni az elmúlt évszázadok kozmetikai és bőrgyógyászati szakirodalmának elfeledett, eredeti darabjait. Mára egy körülbelül hetven könyvre való gyűjteményem van a témában. Külön szekrényt kellett létesíteni, hogy elférjenek az eredeti írások.”

Először különböző szakmai sajtóorgánumokban jelentek meg cikkei a témában saját kommentárral, majd 2013-ban összefoglalta addig megjelent írásainak egy részét Időtlen szépség címmel megjelent könyvében, mely a szépségipar lebilincselő történeteit foglalja össze az őskori testdíszítésektől a 20. századi paraffinos „bőrtömésig”.

Már végzett kozmetikusként, de még a SOTE orvoskozmetikus képzését végezve nyitotta meg első szalonját, mindössze hat négyzetméteren a Váci utcától nem messze. Fanatizmusa, szenvedélye és elképesztő energiája segítségével annyira felfuttatta a szalont, hogy az első év végén már hajnal egykor járt haza a munkából.

Másfél év múlva, harmadik gyermeke születésekor a szalon elköltözött Csillaghegyre, mely 2014-ben megkapta az Év szalonja verseny közönségdíját is. Ebből hitet merítve pedig 2015-ben megnyitotta mai, 300 négyzetméteres, több profilt és szakembert magába foglaló szépségszalonját.

A teljes cikk ide kattintva olvasható